Ayam Masak Kicap

Bahan-bahan ( 3 org )

  • 6 ketul ayam di besrsihkan dan di gaul dengan sedikit kunyit dan secubit garam.
  • 10 biji tomato cherry
  • 2 biji cili merah di hiris memanjang
  • 1 biji bawang besar di hiris
  • bahan kisar
  • 3 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 10-15 biji cili padi
  • Klik di sini untuk isi bahan
  • 1 sudu teh lada hitam kisar kasar
  • 1/2 gelas air asam jawa cair
  • 1/2 gelas air
  • 1 senduk kicap manis
  • gula dan garam cukup rasa
  • minyak untuk goreng ayam
  1. panaskan minyak dalam kuali, goreng ayam hingga agak garing.
  2. biarkan lebihan minyak goreng ayam dalam kuali untuk menumis.
  3. masukkan bahan kisar dan tumis sehingga naik bau dan kekuningan
  4. masukkan air asam jawa dan lada hitam kacau rata dan biarkan mendidih
  5. masukkan kicap dan air, kacau rata masukkan pula garam dan sedikit gula biarkan mendidih.
  6. masukkan ayam yang telah di goreng tadi, cili dan bawang hiris sertya tomato. kacau rata-rata hingga sebati. biarkan untuk 5 minit.
  7. tutup api dan boleh dihidang.

Diambil di:Myresepi.com

Advertisements

One thought on “Ayam Masak Kicap

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s