Ayam Masak Merah

Ayam Masak Merah

Oleh: Azie Kitchen

Bahan bahan:

1 ekor ayam – lumur garam + kunyit & goreng separuh masak.

2 kuntum bunga lawang

1 batang kulit kayu manis

2 sudu besar sos cili

60 ml santan

250 ml air

3 biji tomato – belah 4

Garam secukup rasa
Gula secukup rasa – saya tambah

Minyak utk menumis
Kacang peas – opsyenal

Bahan bahan kisar halus:

4 biji bawang besar

5 ulas bawang merah

5 ulas bawang putih

2 cm halia

15 – 20 tangkai cili kering – rebus sebentar dan kisar

Bahan bahan hiris:

3 biji bawang besar – lagi sedap bwg holland

5 ulas bawang putih

2 cm halia – hiris jadi 3 keping

Cara cara:

Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan hirisan sampai layu. Kemudian masukkan bahan kisar dan gaul rata.

Lepas tu masukkan cili kering yang dikisar dan sos cili. Tumis sampai pecah minyak.

Jika suka, boleh masukkan kacang peas, sebelum ditutup api dan sedia untuk dihidangkan bersama nasi minyak, nasi briyani atau nasi tomato.

Advertisements

One thought on “Ayam Masak Merah

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s