Nasi Ayam

Nasi Ayam Resepi TurunTemurun 
Oleh: Azie Kitchen

Nasi Ayam

Beras basmathi – basuh dan tos
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1 sudu besar mentega
Minyak ayam
2 helai daun pandan
Sedikit garam

Panaskan planta dan minyak ayam. Tumis bawang putih dan halia yang ditumbuk serta daun pandan sehingga wangi.

Tuang bahan tumis ke dalam beras yang telah dibasuh dan tos. Kacau rata sebelum dimasukkan air secukupnya. Saya letakkan sedikit garam. Masaklah nasi menggunakan rice cooker seperti biasa.
Ayam Madu
1 ekor ayam dg kulit – potong 4 atau 6
Serbuk kunyit
Garam halus
Sedikit madu

Lumur ayam dengan bahan di atas dan perap lama lama. Jika banyak, boleh disimpan di dalam freezer untuk kegunaan masa depan.

Goreng dengan minyak penuh sehingga ayam masak.

Sambal Cili
6 – 8 tangkai cili kering
3 ulas bawang putih
Gula
Air asam jawa

Masak cili dan bawang putih kisar sehingga mendidih dan agak agak cili masak. Kemudian masukkan gula dan terus masak sehingga bertukar warna gelap. Akhir sekali masukkan air asam jawa.

Sambal Kicap
Bawang putih
Kicap cap kipas udang
Sedikit air

Tumbuk bawang putih dan satukan dengan kicap serta sedikit air. Masaklah sehingga mendidih.

Nota: Kena manis sedikit.
Sup
Leher dan sayap
Bawang merah
Halia
Sedikit serbuk sup/sup bunjut
Garam
Daun bawang

Masak ayam dengan air, bawang dan halia sehingga mendidih. Masukkan serbuk sup dan garam. Sesuaikan rasa.

Taburkan daun bawang.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s